Dlaczego warto korzystać z miodu Manuka

…..- I pomyśleć tylko… – mruczał Puchatek, wylizując z garnka ostatnią kropelkę -… że są na świecie pszczoły, które robią miód specjalnie dla misiów!….

 

Miód Manuka to miód jednokwiatowy, a jego nazwa pochodzi od krzewów manuka (Leptospermum scoparium), z których pszczoły zbierają nektar. Krzewy te występują w jednym z najczystszych obszarów świata – w Nowej Zelandii, a także w południowo-wschodniej Australii. Obecnie są uprawiane także w Anglii, USA i Tajlandii, jednak miód z Nowej Zelandii ma najwyższą jakość. Czas zbiorów to jedynie 4-6 tygodni w roku. Produkcja tego gatunku miodu wymaga specjalistycznych i drogich uli, dlatego cena oryginalnego miodu Manuka jest dość wysoka.

Bardzo silne właściwości antybakteryjne miodu Manuka, porównywalne z działaniem antybiotyków wynikają z dużej zawartości aktywnego składnika – methylglyoxalu (od 100 do 1000mg/kg), który co prawda jest obecny we wszystkich miodach naturalnych, jednak w znacznie niższym stężeniu (10mg/kg).

Miód Manuka wyjątkowo dobrze sprawdza się w leczeniu infekcji ran wywołanych bakteriami MRSA (czyli gronkowcem złocistym opornym na metycylinę, odpowiedzialnym za tzw. zakażenia szpitalne).

Czasopismo naukowe European Journal of Medical Research, porównując leczenie klasyczne, które daje efekty w 50% przypadków podaje, że przy stosowaniu miodu Manuka poziom wyzdrowień wynosi 85% w przypadku zakażeń, następstw cięć cesarskich i histerektomii (usunięcia macicy). Dodatkowo miód stymuluje wzrost naczyń włosowatych oraz wspomaga produkcję włókien kolagenowych przyspieszających gojenie.

Miód Manuka pomaga w leczeniu wielu dolegliwości:

– układu pokarmowego (m.in. refluks, zespół jelita drażliwego, choroba Cohna, zaparcia)

– układu immunologicznego (niska odporność, nawracające zakażenia wirusowe i bakteryjne)

– układu oddechowego (stany zapalne płuc, oskrzeli, gardła)

– układu moczowego (zapalenie dróg moczowych, pęcherza, nerek)

– skóry (wszelkiego rodzaju zmiany pochodzenia bakteryjnego, wirusowego i o podłożu alergicznym); coraz częściej znajduje zastosowanie w leczeniu oparzeń

Jedynym przeciwwskazaniem do spożywania miodu Manuka jest uczulenie na produkty pochodzenia pszczelego; osoby chore na cukrzycę powinny skonsultować kurację z lekarzem ze względu na dużą zawartość węglowodanów. Nie powinno się go także podawać dzieciom przed ukończeniem 1 roku życia.

 

Źródła: www.wcinajmiod.pl; Jean-Marc Dupuis: ‘Kroniki poczty zdrowia’

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *